Hva betyr tamarind på norsk, og er det bra for helsa?

Du har kanskje aldri hørt om tamarind, eller vet hva det er og hva det kan brukes til. Her får du vite hva tamarind betyr på norsk og hvorfor det er bra for deg.

Ordet tamarind stammer fra det arabiske ordet ”tamar-hindi” som betyr indisk daddel. Det er et nokså passende navn da tamarind ligner på en daddel, og vokser for det meste i tropiske og subtropiske områder, som Afrika, Mexico og store deler i Asia, deriblant India.

Tamarind vokser på høye trær i store, brune klaser. Belgene blir cirka 20 cm lange, er avlange og ujevnt tykke, med tynt og hardt, brunt skall. Inni finner du frø som er spiselige, i tillegg til deilig fruktkjøtt.

En tropisk superfrukt

Det er mange gode grunner til at du bør benytte deg av denne superfrukten, tamarind er nemlig en svært verdifull råvare på grunn av dens ernæringsmessige komponenter.

Med et stort innhold av jern, vitamin C, kalium og kostfiber kan tamarind være godt for helsen din på flere områder.

Hvordan bruker jeg tamarind?

Tamarind kan være vanskelig å få tak i her i Norge, men noen utenlandske forhandlere kan selge både frukten og matvarer som inneholder tamarind. Belgfrukten er en kjent ingrediens som blir hyppig brukt i asiatisk matlaging.

Om du får tak i fersk tamarind kan du bruke den i mange forskjellige matretter og måltider. Hvis du lager en god tamarindsaus passer den godt til ulike fiske- og skalldyrretter, enten det
er scampi eller steinbit. Er du glad i kylling kan en curry med kokos og tamarind bli en deilig rett, og fruktkjøttet er god å bruke i en marinade.